WINMAN ELEKTRİKLİ SİLİNDİR
Elektrikli silindirler günümüz endüstrisinde gelişen teknolojinin yeni nesil ürünleri olarak endüstriyel uygulamalar içerisinde oldukça fazla kullanılmaya başlanmıştır. Çoğunlukla yüksek hassasiyet, değişken hız değerlerinin gerektiği durumlarda tercih edilmektedirler. Piyasadan gelen talepler doğrultusunda firmamız Hidtek Ltd. Şti bünyesinde 2012-2013 yıllarında Ar-Ge çalışmaları yapılan, WINMAN Ø32-Ø40-Ø63 anma çaplarında pnömatik silindirlere karşılık gelen, elektrikli silindirler hizmetinize sunulmuş bulunmaktadır.
WESC elektrikli silindirler talebe bağlı olarak speedy milli ve vidalı milli olarak Bursa'daki fabrikamızda üretilmektedir. Genellikle hassas dozajlama, hassas pozisyonlama, ve değişken hız değerlerinin gerektiği durumlarda kullanılırlar. Vidalı milli serilerde pozisyonlama hassasiyeti 0,05mm, speedy millilerde ise 0,5mm'dir, çalışmaları esnasında 1metre/saniye hıza ulaşabilirler. İhtiyaca bağlı olarak servo veya step motorlar ile kontrol edilirler. Pnömatik silindirlere göre daha sessizdirler.
WINMAN elektrikli silindirlerde kullanılan servo ve step motorların sürücüleri entegre olarak motorların üzerinde yer almaktadır, ayrıca bu motorların üzerine NANO PLC entegre edilebilmektedir, böylece kullanılacak olan pano ebadı da oldukça küçülmektedir. Kurulum için 1 adet 24VDC güç kaynağı yeterlidir. NANO PLC içerikli motorları çalıştırmak için plc benzeri ayrıca bir ara yüze gerek yoktur. Motor üzerindeki IO giriş çıkışlarına start, stop butonları, referans sensöleri kolaylıkla bağlanabilir. Programlanması oldukça basit ve kısadır. Elektrikli silindirlere akuple ettiğimiz servo motorlarda ise referans-limit siviç kullanımına gerek yoktur, tork ile referans almak mümkündür. istenildiğinde RS485-2 bağlantısı ile motora veya motorlara direk olarak bir HMI ekran bağlanabilir ve motorlar bu ekrandan kontrol edilebilir.
WINMAN elektrikli silindirler yukarıda belirtmiş olduğumuz özellikleri dolayısıyla çok kısa setup süresine sahiptir. Mevcut çalışmakta olan sistemlere kolayca akuple edilebilirler ve mevcut sistem ile kolayca senkronize edilebilirler.
Elektrikli silindir seçimi yapılırken istenen hız, yük, hassasiyet kriterlerinin karşılanabilesi için doğru seçimin yapılması çok önemlidir. Seçim yapılırken gerekli veriler bir araya getirilerek ürün katalogunda bulunan grafikler ve bilgiler ile eşleştirilmelidir.
Örneğin ; 50Kg'lık bir yükü 40M/dk hız ve 0.06mm hassasiyet ile 300mm hareket ettirmeye çalışalım, öncelikle bakmamız gereken grafikler WESC yük grafiği ve Hız strok grafiğidir. WESC yük grafiğini incelediğimizde katalogdaki bütün silindirlerin bu yükü taşıma kapasitesine sahip olduğunu görüyoruz fakat Hız strok grafiğini incelediğimizde sadece WESC 63'ün 40M/dk. hıza çıkabildiğini görmekteyiz. Bu durumda kullanılması gereken ürün 0,06 hassasiyetinde sağlanabilmesi için WES 063 ve vidalı milli olmalıdır. Unutulmamalıdır ki bu ürünler silindir mantığında çalıştıklarından en iyi performansın alınabilmesi için önlerindeki yükün mutlaka yataklanması gerekmektedir.
Elektrikli silindirlerde motor seçimi aşağıdaki tablodan yapılır. Bu tablodan motor seçerken hız ve yük kriterleri tablodan karşılaştırılır ve bu kriterlere uygun motor seçimi yapılır. Step motorlar DC motorlar gibi kısa sürede ısındıklarından çok seri işlerde kullanılamamaktadırlar. Step motor seçerken çalışma arağının çok fazla olmamasına veya dinlenme sürelerinin motorun soğumasına müsaade edecek uzunlukta olmasına dikkat edilmelidir. Step motorun ihtiyacımız karşılamadığı durumlarda servo motorlar seçilmelidir.